SPINE 3D – un nou concept în România
Medicina este în continuă dezvoltare, iar tehnicile de diagnosticare precoce și rapidă reprezintă la ora actuală cea mai utilă și importantă etapă a actului medical, atât pentru pacient cât și pentru medic, iar dacă sunt și non-invazive și non-iradiante, beneficiul este maxim.
Clinica Deisramed, din cadrul Centrului de Reumatologie Craiova a achiziționat de curând cel mai nou și performant sistem de detectare a anomaliilor de la nivelul colanei vertebrale, SPINE 3D, un echipament medical complet nou, non-invaziv, non-iradiant, o inovație absolută pe piața medicală din domeniu, care identifică cu maximă precizie tulburările posturale vertebrale. Spine 3D, produs în Italia, de Sensor Medica, folosește tehnologia Laser IR și LiDAR, ceea ce permite efectuarea multiplelor măsurători, foarte exacte, în trei dimensiuni, printr-o singură expunere, fără iradiere.
Pionieri ai susținătorilor plantari personalizați
„Experiența de până acum ne dovedește că aceste dispozitive medicale pot ameliora disconfortul pentru unele afecțiuni deja instalate, precum scolioză, spondiloză, gonartroză, coxartroză, picior plat, picior cav, deformări post-traumatice ale membrelor inferioare, mal plantar, dar foarte important este că pot preveni instalarea unor afecțiuni locomotorii ireversibile consecutiv unei posturi defectuoase sau unui mers incorect prin echilibrarea presiunii exercitate la nivelul tălpii piciorului, determinând astfel pacientul să adopte o poziție corectă atât în statică, cât și în timpul mersului. Cele mai bune rezultate se înregistrează la copii, unde aceste modificări pot fi complet reversibile, prin simpla purtare a acestor dispozitive medicale, executate cu maximă precizie și acuratețe de sistemul computerizat al aparatului”, transmite echipa Centrului de Reumatologie.
Centrul de Reumatologie din Craiova, printre primele 8 din lume care dețin SPINE 3D
Soluția completă pentru problemele coloanei vertebrale și nu numai
Cele două sisteme inovative pentru regiunea noastră reprezintă soluția completă pentru toate problemele coloanei vertebrale și nu numai, iar dorința de înființare a acestui Centru a fost aceea ca pacienții cu patologii în sfera reumatică să își găsească rezolvarea aici. Centrul dispune de consultații reumatologice, kinetoterapie în programe individualizate, proceduri fizicale, precum și producția de talonete personalizate și identificarea prin SPINE 3D a tulburărilor posturale vertebrale printr-o singură expunere, fără radiații, zeci de măsurători de maximă precizie, în trei dimensiuni. Foarte important este că se poate monitoriza răspunsul la tratamentul kinetoterapeutic, fizioterapic, medicamentos sau după purtarea susținătorilor plantari ori de câte ori este nevoie, atât la copii, femei însărcinate sau adulți, fiind complet non-iradiant și lipsit de efecte secundare.
sursa: https://www.gds.ro/Bani-afaceri/2021-12-10/spine-3d-un-nou-concept-in-romania/
Cel mai performant sistem de investigare posturală Spine 3D a fost adus în Craiova de Clinica Deisramed din cadrul Centrului de Reumatologie
Cel mai performant aparat și singurul neiradiant care identifică cu exactitate tulburările posturale vertebrale, SPINE 3D, produs în Italia, de Sensor Medica, este de acum și în România. Sistemul de investigare posturală folosește tehnologia Laser IR și LiDAR, ceea ce permite efectuarea de măsurători de foarte mare precizie, în trei dimensiuni, printr-o singură expunere, fără iradiere.
Ziarul Sănătatea: Spuneți-ne, cu ce ajută pacienții acest sistem?
Isabela Popa fizioterapeut – Clinica Deisramed:
“Spine 3D permite reconstrucția tridimensională a coloanei vertebrale, printr-o metodă neinvazivă de scanare a spatelui pacientului. Dispozitivul furnizează informații referitoare la parametrii clinici sub formă de rapoarte medicale, utile atât pentru diagnosticarea deformărilor de la nivelul coloanei vertebrale, precum și pentru efectuarea analizei posturale a pacientului. Totodată, cu ajutorul acestui dispozitiv, medicul poate monitoriza eficiența tratamentului efectuat (kinetoterapie, masaj, fizioterapie, tratament medicamentos etc).
În Craiova, Centrul de Reumatologie prin Deisramed Talonete și-a propus să aducă cel mai performant echipament și a făcut-o. Am explicat că susținătorii plantari (talonete Craiova) personalizați sunt materiale de suport terapeutic realizați din materiale de înaltă calitate, flexibili, ce pot fi introduși cu ușurință în încălțămintea folosită în mod regulat și, venind în completare, sistemul Spine 3D evaluează în mod obiectiv atât anterior utilizării talonetelor, cât și după un interval variabil, progresele înregistrate de pacient printr-un raport detaliat.”
Ziarul Sănătatea: Pentru cine este recomandat Spine 3D?
Dr. Cristina Criveanu – șef lucrări UMF Craiova, medic primar reumatolog Centrul de Reumatologie Medixara Vital:
“Spine 3D este recomandat în special pentru depistarea problemelor posturale atât la copii și adulți, cât și la femeile însărcinate, având în vedere că este total neiradiant. Examinarea se realizează rapid, și foarte ușor, pacientul fiind nevoit să mențină poziția ortostatică timp de câteva minute pentru a putea fi preluate imaginile de către sistemul de scanare, imagini pe care le putem ulterior vizualiza în plan frontal, sagital și transversal. În plus, soft-ul cu care este dotat dispozitivul oferă posibilitatea de a importa și suprapune o examinare obținută anterior cu ajutorul razelor X, peste imaginea 3D achiziționată. Spine 3D se adresează tuturor pacienților care se rezintă în cadrul centrului acuzând dureri la nivelul coloanei vertebrale, tulburări de statică și mers, dureri ale articulațiilor portante (șold, genunchi, glezne), dar și celor care doresc o evaluare completă și precisă a coloanei vertebrale.”
Echipa Centrului de Reumatologie Craiova, coordonată de dr. Cristina Criveanu – șef de lucrări la UMF Craiova, medic primar reumatolog, este formată din medici cu experiență în domeniul reumatologiei și fiziokinetoterapeuți specializați în domeniul reeducării neuro-motorii, reeducării posturii globale, masajului, recuperării post-traumatice, cât și a recuperării medicale a copiilor cu dizabilități funcționale. Membrii acestei echipe împletesc cunoștiințele medicale cu pasiunea muncii depuse și cu bucuria recuperării și vindecării suferințelor pacienților tratați.
Pe langă serviciile medicale de înaltă calitate și experiența profesională, găsiți aici personal amabil, empatic, receptiv la nevoile dumneavoastră, oferindu-vă cu promptitudine sprijinul de care aveți nevoie.
În beneficiul pacienților, a fost integrat în cadrul Centrului cel mai performant sistem de analiză și producție de susținători plantari personalizați (talonete), unic în Oltenia, care prin acțiunea lor non-invazivă previn, ameliorează și corectează multiple afecțiuni locomotorii, deformări ale piciorului, coloanei vertebrale sau realizează corecție posturală. Ca o completare a sistemului de producție a talonetelor, acum Centrul de Reumatologie vine cu această noutate absolută în domeniu prin achiziționarea dispozitivului Spine 3D care identifică toate modificările de la nivelul coloanei vertebrale, permițând totodată măsurarea diverselor anomalii de la acest nivel, total neinvaziv și noniradiant.
SPINE 3D – Premieră absolută în Craiova, dar și în zona Olteniei
Clinica Deisramed, din cadrul Centrului de Reumatologie Craiova a achiziționat de curând cel mai nou și performant sistem de detectare a anomaliilor de la nivelul colanei vertebrale, SPINE 3D, un echipament medical complet nou, non-invaziv, non-iradiant, o inovație absolută pe piața medicală din domeniu.
Clinica Deisramed și-a început activitatea în cadrul Centrului de Reumatologie din 2019, aducând în Craiova pentru prima dată un sistem performant de analiză și producție a susținătorilor plantari personalizați, sau talonete, așa cum sunt cunoscute aceste dispozitive medicale în rândul pacienților. Noutatea a fost acea că în clinică nu numai că se realizează evaluarea mersului pacientului, dar și ca au fost PRIMII producători de acest gen din România, autorizați de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), ceea ce sporește și certifică cu adevărat calitatea produsului finit. Aceste talonete se adresează unor afecțiuni deja instalate, precum scolioză, spondiloză, gonartroză, picior plat, picior cav, deformări post-traumatice ale membrelor inferioare, mal plantar, dar și în cazul prevenirii instalării unor afecțiuni locomotorii ireversibile consecutiv unei posturi defectuoase sau unui mers incorect. Aceste dispozitive echilibrează presiunea exercitată la nivelul tălpii piciorului, determinând astfel pacientul să adopte o poziție corectă atât în statică, cât și în timpul mersului. Cele mai bune rezultate se înregistrează la copii, unde aceste modificări pot fi complet reversibile, prin simpla purtare a acestor dispozitive medicale, executate cu maximă precizie și acuratețe de sistemul computerizat al aparatului.
În completarea acestui sistem performant de analiză, Centrul de Reumatologie vine în sprijinul pacienților și cu acest nou dispozitiv, SPINE 3D, care identifică, printr-o scanare 3D a coloanei, rapidă, facilă și fără iradiere, toate modificările de la nivelul coloanei vertebrale, făcând o măsurătoare exactă a tuturor unghiurilor, a deviațiilor de la linia mediană a coloanei, reușind să identifice cu maximă precizie cauza durerii de spate. Dacă SPINE 3D reprezintă un dispozitiv de diagnosticare, talonetele pot reprezenta modalitatea de tratament a unor modificări posturale. Acesta este motivul pentru care, Centrul de Reumatologie a dorit să integreze tot acest sistem de diagnostic, dar și tratament a afecțiunilor coloanei. Astfel că, cele două sisteme reprezintă soluția completă pentru toate problemele coloanei vertebrale și nu numai.
Cristina Criveanu, medic primar reumatolog, este cea care coordonează activitatea Centrului de Reumatologie și ne-a declarat că dorința de înființare a acestui Centru a fost aceea ca pacienții cu patologii în sfera reumatică să își găsească rezolvarea aici. Centrul dispune de consultații reumatologice, kinetoterapie în programe individualizate, proceduri fizicale, precum și producția de talonete personalizate și identificarea prin SPINE 3D a tulburărilor posturale vertebrale printr-o singură expunere, fără radiații, zeci de măsurători de maximă precizie, în trei dimensiuni. Foarte important este că se poate monitoriza tratamentul kinetoterapeutic, fizioterapic, medicamentos sau după purtarea talonetelor ori de câte ori este nevoie, atât la copii, femei însărcinate sau adulți fiind complet non-iradiant.
Ziarul Sanatatea.ro- Centrul de Reumatologie Craiova a fost infiintat din dorinta de a oferi pacientilor cele mai bune metode de diagnostic si tratament”
Daca aveti o suferința reumatica degenerativa, dureri de spate, de picioare, de maini, daca suferiti de o boala inflamatorie articulara, cu modificari ale structurilor osoase, sau o boala autoimuna, specialistii Centrului de Reumatologie Craiova va stau la dispozitie cu cele mai moderne metode de diagnostic si tratament.
Centrul de Reumatologie Craiova a fost infiintat în urma cu doi ani din dorinta de a oferi pacientilor sai cele mai bune metode de diagnostic si tratament, intr-un cadru modern si dotat la cele mai inalte standarde de calitate.
Echipa Centrului de Reumatologie Craiova, coordonata de dr. Cristina Criveanu – sef de lucrari la UMF Craiova, medic specialist reumatolog, este formata din medici specialisti cu experienta in domeniul reumatologiei si fiziokinetoterapeuti specializati in domeniul reeducarii neuro-motorii, reeducarii posturii globale, masajului, recuperarii post-traumatice, cat si a recuperarii medicale a copiilor cu dizabilitati functionale, impletesc cunostiintele medicale cu pasiunea muncii depuse si bucuria recuperarii și vindecarii suferintelor pacientilor tratati.
Pe langa serviciile medicale de inaltă calitate si experiența profesionala, gasiti aici personal amabil, empatic, receptiv la nevoile dumneavoastra, oferindu-va cu promptitudine sprijinul de care aveti nevoie.
In beneficiul pacientilor, a fost integrat în cadrul Centrului cel mai performant sistem de analiza si productie de sustinatori plantari personalizati (talonete), unic in Oltenia, care prin actiunea lor non-invaziva previn, amelioreaza si corecteaza multiple afectiuni locomotorii, deformari ale piciorului, coloanei vertebrale sau realizeaza corectie posturala.
Procedurile de fizioterapie sunt parte integranta a procesului de vindecare al diferitelor afectiuni musculoscheletale, avand la dispozitie aparatura moderna, de ultima generatie, iar împreuna cu kinetoterapia si masajul terapeutic, creaza toate premizele unei recuperari sigure si de durata.
Serviciile oferite in Centru sunt: consultatii Reumatologie, Talonete personalizate, Fizioterapie, Kinetoterapie si Masaj Terapeutic.
Doctor Cristina Criveanu ne-a declarat: ”Reumatologia este o ramura a medicinei interne care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor vasculo-conjunctieve, autoimune precum lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, poli/dermatomiozita, sindromul Sjogren, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta etc. Printre afectiunile tratate intra si cele degenerative, precum artrozele periferice si spondiloza, sau cele metabolice cum este guta. Centrul de Reumatologie Craiova dispune de toate mijloacele necesare pentru diagnosticarea si tratarea pacientilor aflati in suferinta, venind in sprijinul acestora cu cea mai moderna si performanta aparatura.”
Isabela Popa – fiziokinetoterapeut
“Sustinatorii plantari (talonete Craiova) personalizati sunt materiale de suport terapeutic realizati din materiale de inalta calitate, flexibili ce pot fi introdusi cu usurinta in incaltamintea folosita in mod regulat.
Evaluarea pacientului cuprinde: consultație care presupune analiza statică și dinamică a mersului și Podoscan 3D. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unei platforme baropodometrice ce permite analizarea punctelor de presiune pe care le aplica piciorul solului atat in pozitie ortostatica cat si dinamica. In cadrul acestei analize se mai efectueaza un test videografic, un studiu morfologic complet si o identificare exacta a asimetriilor corpului si/sau defectelor posturale.
Tot in cadrul analizei este folosit un PODOSCAN 3D, un device optoelectronic de inalta rezolutie care inregistreaza, tridimensional, morfologia piciorului. Acest PODOSCAN 3 D, cu maxima precizie, preia imagini 3D ale piciorului in conditii de incarcare minima, medie si maxima, imagini ce vor fi coroborate cu rezultatele analizei presiunii plantare in statica si dinamica realizate cu ajutorul platformei baropodometrice, permitand astfel crearea unei orteze corectoare (sustinator plantar personalizat) care sa corespunda exact nevoilor pacientului.
Ulterior, pe baza datelor furnizate de cele 2 software-uri si raportat la discutiile cu pacientul, se realizeaza orteza corectoare personalizata perfect adaptata nevoilor pacientului. “
Andreea Robantu – fiziokinetoterapeut
“In cadrul Centrului de Reumatologie putem face:
- ELECTROTERAPIE
- Curenți de joasă frecvență bipolari (bidirecționali) si unipolari (unidirecționali),
- Curenți de frecvență medie modulați prin forme de undă de frecvență joasa si unipolari,
- Radiații laser în game vizibile (lungime de unda 660nm) și invizibile (lungime de unda 808nm),
- Terapie ultrasunete și fonoforeză,
- Terapie combinată a curenților și ultrasunetelor.
- ULTRASUNETE
- LASERTERAPIE
- Terapia cu unde de șoc (SHOCK WAVE THERAPY)
- Fotoliu de masaj Inada medical
- Pat de masaj cu pietre de jad și infraroșu – Luxury
- Ca parte integranta a procesului de vindecare, in cadrul Centrului de Reumatologie, oferim si servicii de kinetoterapie in programe individualizate si masaj terapeutic.
Alegeti sa fiti sanatosi apeland la Centrul de Reumatologie Craiova .
O echipa de specialisti va sta la dispozitia dumneavoastra!
In Centru sunt dotari de ultima generatie cu aparatura moderna.
Specialistii Centrului de Reumatologie au experienta, sunt profesionisti si fac totul cu pasiune.
Date de contact
Telefon:
0351 173 950
0787 640 555
Adresa:
Bulevardul Nicolae Iorga 36, Craiova
Email
programari@centruldereumatologie.ro
Talonetele persoanalizate – un aliat de incredere pentru combaterea durerii
Un rol prea puțin luat în considerare în combaterea durerilor cronice ale articulațiilor portante este purtarea de încălțăminte adecvată. Aceasta trebuie sa fie comodă, sa nu fie prea strâmtă, caz în care este perturbată circulația, cu talpă suficient de groasă care sa poată prelua șocurile, în caz contrar putând aparea durerile de spate, șold, genunchi, sau pot apărea modificări ireversibile ale piciorului, în sensul deformării acestuia și apariția hallux valgus în timp, motive care nu pot conduce decât la modificări la nivelul posturii, a musculaturii și cu răsunet asupra articulațiilor membrelor inferioare. Separat de grupele populaționale care au afecțiuni deja instalate, unele ireversibile, sau de cei cu afecțiuni congenitale la care tratamentul medicamentos sau medico-chirurgical a început deja, există și categorii de indivizi la care se pot preveni aceste modificări structurale articulare ireversibile și durerea fiind astfel combătută. Astfel, în funcție de activitatea cotidiană desfășurată, fie una foarte alertă, sportivă sau dimpotrivă, statică, sedentară, postura corpului se modifică, ceea ce poate determina apariția unor injurii viitoare la nivelul articulațiilor portante sau la nivelul coloanei vertebrale lombare. Din aceste considerente, trebuie sa marjăm pe prevenție și să corectăm postura corporală. A fost demonstrată o relație directă între modificările structurale ale piciorului și postură, la populația adultă, însă puține studii s-au concentrat pe asocierea acestor două considerente la copii și adolescenți. Se pare că la copii există o postură incorectă și din cauza musculaturii slab dezvoltate. Mai mult, s-a demonstrat că și modificările minore ale structurii piciorului pot avea un impact asupra întregului sistem kinetic, afectându-i astfel mobilitatea. Toate aceste disfuncții ale aparatului locomotor pot genera în timp modificări degenerative ale articulațiilor periferice sau ale coloanei vertebrale.
Sustinătorii plantari – orteze plantare sau talonete – sunt dispozitive medicale externe care se folosesc pentru a menține, reface sau coreca funcția pentru care este destinat, fie în ortostatism, fie în mers.
Principalele grupe de afecțiuni pretabile ortezării sunt:
1.Tulburări de aliniament – postura : este un important indicator al sănătății, iar posturile anormale sunt associate cu un numar crescut de tulburari, inclusiv sindroame algice generalizate sau la nivelul anumitor regiuni musculoscheletale
- Afectiuni reumatismale : boala artrozica, osteofitoza calcaneană, tendinite, bursite, entezite, fasciite plantare, picior reumatoid
- Traumatisme minore: fractura de metatars, leziuni tendinoase, fractura de os sesamoid
- Congenitale: picior plat, varus equin
- Diabet zaharat.
Susținătorii plantari personalizați sunt materiale de suport terapeutic realizați din materiale de înaltaă calitate, flexibili și pot fi introduși cu usurință în încălțămintea folosită în mod regulat.
Rolul susținătorilor plantari este:
- Preventiv : prevenirea deficiențelor posturale este recomandată încă din copilarie, asigurând o postură corectă și echilibru în mișcare pe toata durata dezvoltării copiilor și adolescenților.
• Terapeutic: în cazul diferitelor malformații/traume prin stimularea circulației sangvine și a tonusului muscul
Durerea de spate – printre principalele cauze de prezentare la medic
Un subiect extrem de dezbătut în ultimele decenii, durerea, reprezintă încă principala cauză de morbiditate din întreaga lume, dar și principalul motiv pentru prezentarea la medic. Recunoașterea importanței durerii și necesitatea terapiei acesteia la nivel mondial rezidă din semnarea, de către reprezentanții din toată lumea ai Asociației internaționale pentru studiul durerii (IASP), a Declarației de la Montréal din 2010, prin care accesul la managementul durerii este considerat un ’’drept fundamental al omului’’.
În medicină, durerea este considerată extrem de subiectivă. Dacă durerea acută joacă inițial un rol fiziologic important, alertând organismul să evite situațiile periculoase, prevenind astfel injurii viitoare și facilitând procesul de vindecare, durerea cronică degradează starea de sănătate și funcționalitate, alterând dramatic calitatea vieții. Acesta este unul din motivele pentru care durerea cronică, de lunga durata trebuie privită ca o ’’boală în sine’’ și nu doar ca pe un simptom.
Durerea articulară, în special durerea de spate, este una dintre cele mai întâlnite tipuri de durere și este extrem de răspândită la nivel global, putand avea cazue variate: inflamatorii (spondilartrita), degenerative (spondiloza, discartroza), infecțioase (spondilodiscite), neoplazice (primare sau metastatice). Însă cea mai frecventă cauză a durerii de spate este reprezentată de boala degenerativă ce constă în deteriorarea cartilajului, care devine mai friabil, subțire – entitate clinică denumită artroza. Deși este o afecțiune degenerativă care survine preponderent la vârstnici, cartilajul articular începe să sufere modificări încă din decada a 2-a și a 3-a de viață. Netratată, aceasta duce la deformări articulare, durerea devine cronică si nu mai raspunde la medicamentele antialgice obișnuite și care interferă cu activitățile cotidiene, deteriorând semnificativ calitatea vieții. Dar, durerea coloanei vertebrale dorso-lombare nu este doar consecința unui proces ireversibil așa cum este artroza, ci poate avea originea într-o postură a coloanei vertebrale incorecte încă din copilărie. Mai mult, viața agitată de zi cu zi, menținerea pozitiei ortostatice pentru un timp îndelungat, sau dimpotrivă statul prelungit la birou ne influențează atât postura cât și musculatura.
Sclerodermia sau boala oamenilor de piatra
Este o boala rara a tesutului conjunctiv care afecteaza atat pielea cat si organele interne (in special plamanul, rinichiul, inima, tubul digestiv). Este indicat ca pacientul sa se prezinte la medic daca observa modificari de coloratie tegumentara a degetelor (albire, invinetire) dupa expunerea la frig asa numitul sindrom Raynaud. Apare indurarea progresiva a tegumentelor degetelor (sclerodactilie), toracelui sau poate afecta intreg corpul. In evolutie, pielea devine intinsa, lucioasa, cu dilatatii vasculare (telangiectazii), ulceratii digitale sau chiar calcigicari subcutanate. Pacientii pot resimti pielea intinsa, care se lezeaza usor. Mai poate exista tulburari in inghitirea alimentelor (disfagie), tulburari de tranzit intestinal (diaree/constipatie), senzatie de oboseala rapida, dificultate in respiratie, dureri precordiale. Netratata, evolutia este nefavorabila, cu complicatii potential fatale.