Intrebari frecvente

Talonetele (denumire după care cum sunt cunoscute în rândul populației) sau susținătorii plantari personalizați reprezintă dispozitive medicale fabricate în urma unei analize plantare computerizate și confecționate din diferite materiale cu diferite densități menite să rezolve anumite deficiențe ale piciorului cu implicații asupra întregului sistem osos de la nivelul membrelor inferioare și a coloanei vertebrale, de a îmbunătăți circulația venoasă de la nivelul membrelor inferioare, de a reechilibra postura și nu în ultimul rând de o oferi un confort sporit picioarelor atât în ortostatism cât și în timpul activităților fizice solicitante.

Deci pentru a beneficia de analiza posturală și dacă este cazul de producția de susținători plantari există două variante:

 pe de o parte 

 pacientul poate fi trimis de medicul de familie, de medicul reumatolog, de medicul ortoped, chirurg pediatru, medicul de recuperare sau alte categorii de medici, care au constatat că pacientul are o problemă de statică si de postură

Pe de altă parte pacientul poate efectua din proprie inițiativă o analiză a mersului, rezultatul obținut fiind interpretat de medicul specialist al clinicii. 

Toți am avut de-a lungul timpului experiențe și interacțiuni cu sistemul medical, unii cu afecțiuni minore, alții cu afecțiuni majore. Lecția pe care unii dintre noi am invățat-o sau ar fi trebuit s-o invățăm este că diagnosticarea precoce a unei afecțiuni, conduce la tratarea și rezolvarea, în cele mai multe cazuri, a problemei. Diagnosticarea târzie a afecțiunii, conduce în cele mai multe cazuri doar la ameliorare, nu și la rezolvare. În societățile dezvoltate, unde există sisteme de sănătate puternice, este încurajată prevenția deoarece pe de o parte, este cunoscut faptul că tratarea unei boli în stadii avansate implică cheltuieli financiare semnificative, iar pe de altă parte oamenii sănătoși au randamente superioare ceea ce conduce inevitabil la bunăstarea întregii nații.   

 

Spre exemplu purtarea talonetelor de timpuriu, poate conduce la prevenirea apariției durerilor articulare și a modificărilor structurale articulare ireversibile la subiecții cu ortostatism prelungit, adică acele persoane care prin prisma profesiei stau mult în picioare. 

Totodată, purtarea acestor dispozitive medicale ajută pe de o parte sportivii de performanță, dar și acea categorie de populație care desfășoară activități fizice de întreținere.

În România acest produs este la început de drum, cu toate că în toate țările europene aceste sisteme sunt foarte căutate și folosite, deoarece oamenii sunt mult mai atenți și receptivi la postura lor, influențată de modul în care calcă. 

 Ca și concluzie generală este mult mai bine să previi decât să tratezi!!!

Talonetele personalizate au o perioadă de garanție de cca 6 luni în cazul adulților și de 3 luni în cazul copiilor. Această perioadă de garanție înseamnă că produsul își păstrează toate caracteristicile pentru perioada respectivă. După cele 6 luni, în cazul adulților, este imperios necesar ca pacientul adult să realizeze o nouă analiză posturală, în cadrul căreia se vor analiza, pe de o parte, presiunea plantară actuală, iar pe de altă parte se vor realiza comparații laborioase ale datelor prezente cu cele de la analiza precedentă și astfel, se va concluziona:

  • problema pacientului a fost rezolvată complet
  • pacientul a remediat o parte din problemă și se va trece la următorul nivel de talonete cu densități diferite pentru rezolvarea întregii probleme
  • pacientul nu poate să remedieze mai mult din problema semnalată și astfel fie ia decizia de a se opri la acest nivel, fie opteaza pentru o talonetă de confort

În ce privește copiii, aceștia trebuie să revină la control în cea de-a treia lună pentru că pe de o parte, aceștia cresc și-și modifică punctele de presiune relativ repede, iar pe de altă parte remedierea problemelor acestora este mult mai rapidă decât în cazul adulților.    

UNDE SE EXECUTA SUSȚINĂTORII PLANTARI PERSONALIZATI?

Talonetele se execută în cadrul clinicii, fiind autorizati ca și producători atât de către ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România) cât și de Ministerul Sănătății.

Am purtat discuții cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a veni în sprijinul pacienților, dar din păcate nu se acceptă coplată în cazul acestor dispozitive medicale, iar sumele ce ar putea fi decontate nu acoperă nici 30% din prețul materialului folosit în producția de talonete. Motiv pentru care, nu se lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar am reușit, (fiind primii din țară care am achiziționat și sistemul de producție) să obținem un discount de la producător, la materialele de producție, ceea ce ne permite, momentan, să practicăm un preț de vânzare mai mic, care practic compensează de cca 2 ori banii ce ar fi putut fi decontați de la CAS.  

Susținătorii plantari personalizați se adresează multor categorii de pacienți cu afecțiuni cunoscute după cum urmează:

  • copiiilor cu tulburări de mers, sau diagnosticati cu picior plat congenital (platfus), unde talonetele au rolul de a corecta aceste deficiențe și consecutiv de a preveni viitoare modificări la nivelul picioarelor și coloanei vertebrale etc 
  • adulților care au dureri la nivelul coloanei lombare, la nivelul șoldurilor, la nivelul genunchiului, la nivelul piciorului.
  • pacienților care au afecțiuni de genul hallux valgus, genu varum, genu valgus, fasciită plantară, pinteni calcaneeni. 
  • pacienților cu scolioze, cifoze, lordoze, deformări ale coloanei vertebrale.
  • pacienților cu inegalități ale membrelor
  • pacienților cu picior diabetic, mal plantar, batături, etc.
  • persoanele supraponderale în cazul cărora talonetele sunt fabricate din materiale cu o densitate specială 
  • femeilor însărcinate cărora li se îmbunătățește astfel circulația sanguină și li se reduce din tensiunea asupra coloanei din cauza creșterii în greutate
  • pacienților cu suferințe vasculare la nivelul membrelor inferioare
  • pacienți diagnosticați cu anumite afecțiuni inflamatorii articulare cxare determină prăbușirea boltei plantare (poliartrită reumatoidă)
  • grupelor populaționale care își desfășoară activitatea în ortostatism prelungit (poștași, farmaciști, vânzători comerciali, lucrători în uzine care necesită încălțăminte de protecție specială, etc)
  • sportivilor de performanță și celor care desfășoară activități sportive de întreținere 

Nu este obligatoriu să ajungem la doctor ca să constatăm că avem o problemă de postură. În general, fiecare individ are un mod propriu de a călca. Purtând o pereche de pantofi o perioadă îndelungată de timp, marea majoritate dintre noi constatăm că pantofii sunt tociți fie în partea interioară, fie în partea exterioară, fie în zona călcâiului. 

Pentru a înțelege mai bine în ce fel ne afectează postura incorectă, vom lua un exemplu oarecum forțat, referitor la unghiul de fugă al mașinii. Marea majoritate dintre noi deținem mașini și am constatat de multe ori ca anvelopele sunt uzate fie în partea interioară, fie în partea exterioară după cum putem constata și la încălțăminte.

Dacă vom întreba un mecanic auto ni se va spune că un unghi de fugă defect afectează toate articulațiile mașinii, de la uzura anvelopelor pe care o putem constata și singuri până la uzura amortizoarelor, casetă de direcție, bielete de direcție, capete de bară, pivoți, bielete antiroliu, etc. Totodată, toți cei care am avut astfel de probleme de mecanică am constatat în perioada respectivă un consum crescut de combustibil. 

Deci dacă vreți, lucrurile sunt oarecum similare, în sensul că un mod defectuos de a călca și de a distribui uniform presiunea pe toată talpa piciorului conduce la modificări la nivelul articulațiilor gleznei, genunchiului, soldului și de cele mai multe ori și modificări la nivelul coloanei vertebrale. 

La început aceste modificări sunt mici, de aceea nici nu resimțim durerea. Pe măsură ce ele se accentuează începem să acuzăm dureri la nivelul articulațiilor, dar deja este prea târziu pentru partea de prevenție, acum intervenind tratarea patologiei instituite, pentru ameliorarea durerilor articulare prin utilizarea unui tratament medicamentos și a unor procedee de fizioterapie pe de o parte, și utilizarea acestor dispozitive medicale pe de altă parte.

Așa cum amprentele digitale de la un deget la altul și de la o mână la cealaltă sunt diferite, așa este diferit și modul în care călcăm de la un picior la altul. Niciodată nu călcăm identic cu cele două picioare și deci nu vom avem aceeași amprentă plantară și distribuție la nivelul celor două picioare, motiv pentru care talonetele personalizate sunt executate pentru a rezolva deficiențele fiecărui picior în parte, astfel încât distribuția presiunii să fie modificată diferit în funcție de deficiențele pe care le are fiecare pacient. 

Talonetele de serie sunt realizate pe mărimea piciorului pacientului, tratând afecțiuni standard, deci nicidecum nu au rolul de a identifica, a rezolva sau a trata o anumită afecțiune a acestuia. 

Există o serie de păreri avizate în domeniu, în special de la medici ortopezi și reumatologi care consideră că talonetele de serie ”fac mai mult rău decât bine” 

 

Trebuie să înțelegem că modul în care această presiune este distribuită la nivelul tălpii piciorului afectează pe termen mediu și lung toate articulațiile corpului. 

În cadrul analizei posturale pe care noi o realizăm, pacientului i se realizează două tipuri de analize: una statică și una dinamică, analize ce se realizează pe o bandă (platforma baropodometrică), unde se analizează computerizat punctele de presiune pe care le aplică piciorul solului, atât în poziție ortostatica cât și în dinamică. 

Tot în cadrul analizei, se efectuează și un test video grafic, un studiu morfologic și o identificare exactă a asimetriilor corpului și a eventualelor defecte posturale. Pentru a crește precizia, este folosit un podoscan 3D, un dispozitiv optoelectronic de o înaltă precizie și rezoluție care analizează morfologia piciorului preluând imagini 3D ale piciorului în condiții de încărcare minimă, medie și maximă. 

Cu ajutorul acestui dispozitiv putem determina și calcula cu precizie modulele de la bolta transversala sau longitudinala a fiecărui picior în parte, ceea ce ne ajută să realizăm încărcările optime în punctele de presiune, pentru ca măsura de corecție să fie ideală și astfel a rezolva problemele pacienților. 

Talonetele de serie sunt fabricate pe sabloane de serie (încărcările sunt standard) si este foarte putin probabil ca acestea sa rezolve o afectiune personala, ba mai mult de cele mai multe ori acestea pot modifica negativ distribuția presiunii plantare.

Tot în timpul analizei posturale folosim și un sistem video care preia imagini în timp real, atât în static cât și în dinamic, imagini care ulterior, prin intermediul unui soft, ne vor ajuta să calculăm deviații ale piciorului de la orizontală. 

Pentru realizarea susținătorilor plantari personalizați, se utilizează două softuri, care preiau cu o precizie foarte ridicată toate datele colectate în timpul analizei posturale de care am vorbit anterior. Procesul de producție este și acesta realizat computerizat în sensul că orteza corectoare este preluată de softul de producție care transmite în timp real către mașina de frezat coordonatele aferente celor trei axe, pentru a se realiza o orteză corectoare cu maximă acuratețe conform presiunii plantare înregistrate anterior. 

Pe piață regăsim talonete confecționate din fel de fel de materiale, de la cauciuc, piele sau alt material, până la spumă de memorie, gel, etc. Sistemul nostru folosește ca material de producție plăci, caracterizate prin diferite densități și durități, importate de la producătorul sistemului.

Aceste plăci (din care se confecționează talonetele) au diferite culori (cu densități și durități diferite) și sunt dedicate diferitelor afecțiuni și patologii atât la copii cât și la adulți (cu greutate normală sau supraponderali), spre exemplu: 

  • Talonete pentru corecție
  • Talonete pentru tratarea diverselor patologii (enumerate la întrebarea nr. 2)
  • Talonete pentru stabilitate și confort, în special pentru a evita traumele sportivilor 
  • Talonete dedicate persoanelor cu activitate fizică intensă
  • Talonete dedicate persoanelor cu boli reumatice
  • Talonete dedicate piciorului diabetic
  • Talonete pentru stabilizarea piciorului

 Ținând cont că sistemul, de la partea de analiză până la partea de producție, lucrează cu acuratețe maximă, este imperios necesar ca materialul din care sunt confectionate talonetele să reziste la anumite presiuni o anumită perioadă de timp, pentru a nu transforma produsul de talonete personalizate într-un produs de serie care să nu aducă beneficii pacienților, în sensul de a corecta/ameliora/rezolva problema/problemele acestora.

După o perioadă scurtă de timp, pacientul va simți beneficiile așteptate, prin ameliorarea sau dispariția durerilor de gleznă, de genunchi sau a celor de la nivelul coloanei vertebrale. La prima utilizare e posibil să avem o senzație de discomfort, motiv pentru care se recomandă să se treacă treptat la utilizarea produsului – zilnic 3-4 ore – pentru o perioadă de câteva zile, pentru a permite sistemului osos să se obișnuiască cu schimbarea efectuată. Marea majoritate a pacienților nu au avut senzația de disconfort și au utilizat produsul din prima zi. 

Intrebari frecvente