Kinetoterapia se adresează tuturor categoriilor de vârstă prin aplicarea unor programe personalizate fiecărui pacient în parte şi diverselor patologii:

  • Tulburări de postură şi statică vertebrală: platfus, genu-varum/valgum, hipercifoză, scolioză, hiperlordoză, rectitudine vertebrală, etc.
  • Afecțiuni neurologice: post accident vascular cerebral, dureri cronice de spate cauzate de vătămarea nervilor, boala Parkinson și alte afecțiuni din sfera neurologică.
  • Afecţiuni reumatologice: spondilită anchilozantă, poliartrită reumatoidă.
  • Afecțiuni geriatrice: de la artrită la osteoporoză, dislocări de șold, recuperarea echilibrului, incontinență urinară, etc.
  • Afecțiuni cardiovasculare și pulmonare: obiectivul este recăpătarea capacității cardiovasculare/pulmonare (inima trebuie să pompeze suficient sânge pentru funcționarea normală a organelor, iar plămânii trebuie să filtreze suficient oxigen pentru a permite funcționarea inimii și a celorlalte organe).
  • Afecțiuni ortopedico-traumatice: operații ortopedice, hernie de disc, luxații, entorse, etc.
  • Afecțiuni pediatrice: congenitale, de dezvoltare, neuromusculare sau ca urmare a unor boli.
  • Aport semnificativ asupra stării de bine mental, ducând la normalizarea vieţii psihice.
  • Este important şi rolul profilactic al kinetoterapiei, care împiedică apariţia unei serii largi de afecţiuni, pornind de la cele ce derivă din statul în exces la birou, pana la cifozele şi scoliozele adolescenţiilor.

Cu mic, cu mare, la sănătate!

Pentru micuții noștri pacienți, recuperarea se face prin joacă, prin și mai multă voioșie și stare de bine!

 Configuraţia fiziologică a piciorului este asigurată în principal de formaţiunile capsulo-ligamentare, aponevroza plantară, de muşchii şi tendoanele aferente (principalele elemente active ale piciorului fiind muşchii tibial anterior, tibial posterior, flexorul lung al degetelor și peronierul lung).

In general, piciorul plat, este subîmpărţit în:
 Picior plat reductibil (care îsi pastrează toată supleţea la mobilizarea piciorului şi permite corectarea deformaţiei prin supinaţia calcaneului). În cazul piciorului plat reductibil, apare oboseală şi durere în timpul eforturilor de durată.

🦴Piciorul plat contractat, caracterizat de dureri la nivelul gambei, datorate contracturii muşchilor tibiali care încearcă să menţină bolta plantară.

🦴Piciorul plat fixat este caracterizat de sprijinul pe partea internă a piciorului, prezența durerii în timpul mersului şi apariţia artrozei secundare, fapt ce accentuează durerea și fixează deformația. În cazul piciorului plat fixat, apare uzura incalţamintei pe partea internă a acesteia.

În cazul copiilor de până la trei ani, prezenţa piciorului plat este normală, arcuirea bolţii plantare începand să se formeze în jurul vârstei de trei-patru ani şi ajungând la o arcuire normală a acesteia în jurul varstei de opt ani. Studiile arată că prezenţa piciorului plat este mai frecventă la persoanele de sex feminin decât la cele de sex masculin, la vârsta adultă.

📌Etiologie

În funcţie de etiologie, apariţia piciorului plat poate fi datorată unor factori congenitali sau dobandiţi.

📌Simptome

✏️Principalul simptom al piciorului plat este durerea datorată în principal muşchilor tensionaţi şi ţesuturilor conjunctive. ✏️Dificultate sau incapacitate de a efectua ridicarea pe vârful unui singur picior.
✏️Anumiţi pacienti, care au forme mai avansate de picior plat, pot avea glezna rotată spre interior şi purtarea întregii greutaţi a corpului pe partea medială a piciorului.
✏️Rigiditate la nivelul bolţii plantare a piciorului.
✏️Apariţia edemului pe partea medială a piciorului.
✏️Contracturi ale muşchilor, în special tibialul posterior, tibialul anterior şi flexorul lung al degetelor.
✏️Dificultate la mers.

📌Principalele obiective ale tratamentului kinetoterapeutic sunt:

✏️Reducerea durerii – prin masaj, crioterapie, odihnă
✏️Creşterea flexibiliţatii piciorului – tehnici de mobilizare pasivă atât a articulaţiei gleznei cât şi a tuturor articulaţiilor piciorului, stretchingul tricepsului sural, dar şi a celorlalţi muşchi ai gambei şi piciorului (atât activ cât şi pasiv).
✏️Tonifierea muşchilor slăbiţi – se adresează în principal muşchilor tibial anterior şi posterior şi flexorului lung al degetelor, dar şi musculaturii intrinseci, interosoşi plantari şi abductorului halucelui
✏️Antrenarea (reantrenarea) propriocepţiei – este de asemenea foarte importantă în tratamentul kinetoterapeutic al piciorului plat.

În combinație cu talonetele personalizate, special create pentru piciorul tău, în urma analizei computerizate, rezultatele nu vor întârzia să apară!

TERAPIA MANUALĂ TRIGGER POINTS.

Știai că aproximativ 85% din cauzele durerii clinice sunt de origine musculară?

Avem peste 600 de mușchi scheletici, dintre care aproximativ 400 sunt implicați în locomoție, de aici și importanța Terapiei Manuale Trigger Points, care se adresează direct țesutului muscular afectat, fiind cea mai eficientă modalitate de tratament a acestor dureri.

Ce sunt punctele trigger?

📌Trigger points sau punctele de contractură sunt mici puncte care apar la nivelul mușchiului dacă acesta suferă leziuni sau este suprasolicitat. Sunt asociate cu „noduli” palpabili în musculatura scheletică, care la aplicare de presiune pot da senzația de durere acută , durere surdă, rigiditate, senzația de cald sau rece.

Ce este terapia manuală trigger points? Pentru ce este folositoare?

📌Această terapie manuală presupune depistarea punctelor dureroase, analiza direcției în care durerea radiază către puncte satelit și aplicarea unei presiuni în profunzime, constant menținută câteva secunde.
📌Se mai numește și Terapia prin Presopunctură și are ca SCOP ameliorarea durerii musculare și tratarea anumitor afecțiuni prin intermediul presării punctelor de contractură, fiind foarte eficientă în TRATAMENTUL DURERILOR ARTICULARE, DURERILOR de CAP , de GAT și de SPATE , precum și DURERILOR UMĂRULUI, COTULUI sau în TRATAMENTUL SINDROMULUI CARPIAN.

📌Terapia Trigger Points se dovedește o metodă de tratament sigură și eficientă, iar spre deosebire de tratamentul medicamentos, NU ARE EFECTE ADVERSE. EFECTELE IMEDIATE sunt de AMELIORARE a DURERII și TRATAREA ANUMITOR AFECȚIUNI prin tehnici de inactivare a punctelor Trigger.

Care sunt beneficiile?

📌Beneficii terapeutice:
-relaxarea țesuturilor musculare
-îmbunătățirea mobilității articulare și a elasticității musculare
-ameliorarea durerii prin eliberarea de endorfine (analgezice eliberate natural de către corp)
-reduce oboseala și îmbunătățește calitatea somnului
-reeducare posturală
-îmbunătățirea procesului de recuperare a organismului

Care pot fi cauzele apariției acestor puncte de contractură?

📌Punctele Trigger pot fi cauzate de multiplii factori, precum suprasolicitarea musculaturii, determinând eliberarea unui volum mai mare de ioni de calciu, care duce la o contracție nefiziologică cu efect de ischemie locală; dezechilibre homeostatice; traume directe; accidente grave; rupturi musculare survenite în timpul unei activități sportive; deficite nutriționale; infecții și chiar fumatul.

Hidratează-te, alternează perioadele de stat jos cu cele de plimbat, du-te la masaj măcar o dată pe săptămână, învață să respiri corect!

Mereu ne gândim la tine și la starea ta de sănătate!

Fie că A ÎNCEPUT ȘCOALA și copilul tău este nevoit să stea jos, fie că LUCREZI chiar tu de acasă sau la BIROU, aceste informații îți sunt cu siguranță de ajutor!

Știai că statul pe scaun timp îndelungat și într-o postură incorectă dăunează în primul rând spatelui, punându-se o presiune mare pe coloana vertebrală, ducând astfel la dureri de spate, la încetinirea metabolismului și la obezitate, probleme cardiovasculare, diabet?

Evaluarea posturală începe printr-o examinare a ISTORICULUI MEDICAL al pacientului, acesta fiind punctul de plecare spre un diagnostic și tratament corect. Urmează mai apoi EVALUAREA FIZICĂ – bilanțul musculo-articular, testări specifice pentru coloana vertebrală, observarea în statică și în dinamică a corpului din toate cele 3 planuri – frontal, sagital și transversal.

URMĂRIM :
📝Poziția capului
📝Aliniamentul umerilor
📝Poziția omoplaților
📝Malformații ale sternului
📝Poziția spinelor iliace anterosuperioare
📝Linia taliei
📝Poziția bazinului
📝Anatomia genunchilor – valg sau var
📝Poziția piciorului – plat, cavus, valgus
📝Coloana în plan sagital – cifoză, lordoză

✏️Postura corectă presupune alinierea tuturor articulațiilor. O postură corectă reprezintă cheia pentru o condiție fizică bună și pentru prevenția accidentărilor.

O postură incorectă generează disconfort, scade calitatea vieții și poate fi sursa a numeroase afecțiuni de sănătate:

📌Conduce la dezechilibre în sistemul musculo-scheletal
📌Crește presiunea asupra coloanei vertebrale, făcând-o mai predispusă la degenerare
📌Produce dureri de gat, umăr și spate
📌Reduce flexibilitatea și deteriorează articulațiile
📌Afectează echilibrul corpului și crește riscul de accidentare
📌Conduce la îmbătrânirea prematura a corpului
📌Creează disconfort digestiv
📌Scade funcțiile cardiovasculare
📌Crește nivelul de stres și oboseală
📌Îngreunează procesul de respirație

Toate acestea pot fi remediate prin intermediul unui PROGRAM TERAPEUTIC combinat, complex și individualizat, format din TEHNICI de KINETOTERAPIE , tehnici de REABILITARE POSTURALĂ GLOBALĂ, tehnici de RESPIRAȚIE, MASAJ TERAPEUTIC sau de RELAXARE , TERAPIE TRIGGER POINTS.