REUMATOLOGIE CRAIOVA
Reumatologia este o ramura a medicinei interne care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor autoimune precum lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, poli/dermatomiozita, sindromul Sjogren, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta etc. Printre afectiunile tratate intra si cele degenerative, precum artrozele periferice si spondiloza, sau cele metabolice cum este guta. Centrul de Reumatologie Craiova dispune de toate mijloacele necesare pentru diagnosticarea si tratarea pacientilor aflati in suferinta, venind in sprijinul acestora cu cea mai moderna si performanta aparatura.
- anamneza completă
- examen clinic, bilanț articular anatomic și funcțional
- recomandarea și interpretarea investigațiilor biologice, imunologice și imagistice
- opțiunea terapeutica, eliberarea scrisorii medicale și prescripția medicală adecvată
- tratament local ecoghidat
este o metodă imagistică ce utilizează ultrasunetele pentru a realiza imagini ale tendoanelor, ligamentelor, mușchilor, articulațiilor, vaselor de sânge și nervilor dintr-o anumită zonă a corpului.
- Utilizarea ultrasonografiei este o procedură sigură, non-invazivă, fără iradiere, ce nu necesită o pregatire specială a pacientului.
- Poate determina sursa durerii articulare, periarticulare sau musculare
- Dacă este suspectată o leziune de tendon sau muschi, ecografia poate ajuta în aprecierea gravității acesteia. De asemenea poate evalua procesul de vindecare și evoluția structurilor implicate
- Comparativ cu alte metode imagistice, această metodă este mai accesibilă, dar si portabilă
- Permite efectuarea manevrelor cu intenție curativă precum: aspirarea lichidului în exces din articulație, infiltrarea de substanțe vascoelastice sau antiinflamatoare
Avantaje:
- diagnosticarea afectiunilor musculoscheletale inflamatorii si non-inflamatorii
- detectarea tendinitelor/tendinozelor, bursitelor, fasciitelor, sinovitelor, chisturilor sinoviale, leziunilor degenerative
- permiterea tratamentelor locale eco-ghidate (servicii reumatologie craiova)
Osteoporoza, cea mai frecventă afecțiune a sistemului osos, este larg raspândită la femeile în post-menopauză, la pacienții cu boli cronice reumatice, renale, endocrine, poate fi diagnosticată în clinica noastră cu ajutorul osteodensitometriei cu ultrasunete fiind cea mai rapidă, simplă și non-invazivă metodă de diagnosticare.
- metoda neinvaziva de masurare a densitătii minerale osoase
- rapidă și modernă, simpla si accesibilă, nedureroasă
- evaluarea riscului de aparitie a fracturilor pe os patologic
- indicata femeilor in post-menopauza, pacientilor cu boli reumatice inflamatorii cronice, celor cu tratamente de lunga durată cu glucocorticoizi, barbati peste 50 de ani, pacienți care suferă de boli endocrinologice, autoimune, afecțiuni neoplazice, afecțiuni gastrointestinale, tulburări de nutriție.
- Asa cum știm, DXA este în prezent cea mai utilizată și acceptată metodă de măsurare a densităţii minerale osoase (DMO) în spital.
- Recent i-a fost acordată mai multă atenție metodei ce utilizează ultrasunetele pentru a măsura DMO, fiind o metodă relativ simplă, non-invazivă, ieftină și fără expunere la radiații ionizante.
- Măsurarea se face la nivelul calcaneului (călcâiului) întrucât pierderea de masă osoasă de la acest nivel reflectă starea tuturor oaselor din corpul uman.
- Pacientul nu necesită nicio pregătire specială pentru realizarea acestei investigații.
- Prin efectuarea acestei analize simple putem depista momentul oportun pentru începerea tratamentului în vederea consolidării structurii osoase.
- Metodă rapidă non-invazivă de diagnostic a bolii arteriale periferice, precum și pentru evaluarea prognosticului cardio-vascular în populația generală. Se folosește la pacienții cu factor de risc: vârstă peste 45 de ani, fumători, diabet zaharat, HTA, dislipidemii, obezitate.