Un subiect extrem de dezbătut în ultimele decenii, durerea, reprezintă încă principala cauză de morbiditate din întreaga lume, dar și principalul motiv pentru prezentarea la medic. Recunoașterea importanței durerii și necesitatea terapiei acesteia la nivel mondial rezidă din semnarea, de către reprezentanții din toată lumea ai Asociației internaționale pentru studiul durerii (IASP), a Declarației de la Montréal din 2010, prin care accesul la managementul durerii este considerat un ’’drept fundamental al omului’’.

În medicină, durerea este considerată extrem de subiectivă. Dacă durerea acută joacă inițial un rol fiziologic important, alertând organismul să evite situațiile periculoase, prevenind astfel injurii viitoare și facilitând procesul de vindecare, durerea cronică degradează starea de sănătate și funcționalitate, alterând dramatic calitatea vieții. Acesta este unul din motivele pentru care durerea cronică, de lunga durata trebuie privită ca o ’’boală în sine’’ și nu doar ca pe un simptom.

Durerea articulară, în special durerea de spate, este una dintre cele mai întâlnite tipuri de durere și este extrem de răspândită la nivel global, putand avea cazue variate: inflamatorii (spondilartrita), degenerative (spondiloza, discartroza), infecțioase (spondilodiscite), neoplazice (primare sau metastatice). Însă cea mai frecventă cauză a durerii de spate este reprezentată de boala degenerativă ce constă în deteriorarea cartilajului, care devine mai friabil, subțire – entitate clinică denumită artroza.  Deși este o afecțiune degenerativă care survine preponderent la vârstnici, cartilajul articular începe să sufere modificări încă din decada a 2-a și a 3-a de viață. Netratată, aceasta duce la deformări articulare, durerea devine  cronică si nu mai raspunde la medicamentele antialgice obișnuite și care interferă cu activitățile cotidiene, deteriorând semnificativ calitatea vieții. Dar, durerea coloanei vertebrale dorso-lombare nu este doar consecința unui proces ireversibil așa cum este artroza, ci poate avea originea într-o postură a coloanei vertebrale incorecte încă din copilărie. Mai mult, viața agitată de zi cu zi, menținerea pozitiei ortostatice pentru un timp îndelungat, sau dimpotrivă statul prelungit  la birou ne influențează atât postura cât și musculatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *