Guta este cea mai frecventa boala metabolica asociata consumului excesiv de alimente boagate in purine  – carne de vanat, de animal tanar (miel, vitel), organe (ficat, rinichi), consumului crescut de bere.  Se datoreaza cresterii acidului uric seric peste valoarea normala, care va precipita sub forma de cristale de urat monosodic si care se poate depune la nivelul articulatiilor, declansand o reactie inflamatorie locala, acuta, in special a degetului mare de la picior. Articulatia se va inrosi, se va umfla, iar pacientul va resimti o durere de intensitate crescuta, disconfort intensificat in timpul noptii. Chiar daca se remit simptomele, atacurile de guta se pot repeta in cazul nerespectarii regimului alimentar sau in lipsa tratamentului si pot afecta si alte articulatii glezne, maini, genunchi, coate. In timp, acidul uric se va depune si in alte tesuturi cu aparitia tofilor gutosi. Tratamentul si regimul adecvat duce la remiterea simptomelor si chiar diminuarea tofilor deja existenti. Boala apare mai frecvent la barbati si poate fi asociata cu obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau valori crescute ale colesterolului seric.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *